NLP tanfolyam

Hogyan szerezzünk barátokat és befolyásojuk az embereket?

A kimondott szavaink csak kommunikációnk 7 százalékát teszik ki! Érdemes beszélni a maradék 93 százalékról?

Az NLP többek között a kommunikáció művészete. Az a tapasztalatunk, hogy nem lehet sikeres kommunikáció rapport nélkül. Ez a francia szó az Eckhardt féle francia-magyar szótárban 21 jelentéssel bír. Ebből a 9. helyen szerepel a megfelelés, hasonlóság kifejezés. Az Országh-féle angol-magyar szótárban foglalt kifejezéseket fel is sorolhatom: kapcsolat, összefüggés, viszony, egyetértés, összhang. Ebből talán az össszhang felel meg leginkább annak, ami két ember között vagy természetesen megvan vagy az NLP segítségével "mesterségesen" létrehozható.

Murányi Péter NLP tanár (szintén Steve Andreas tanítvány) rokonszenvnek fordította. Tanfolyamainkon ezt a kifejezést használjuk. Előfordult-e már, hogy valakit az első pillanttól kezdve rokonszenvesnek találtál? Mással meg hosszú évek során sen tudtál megbarátkozni? Érdemes elgondolkodni, vajon mitől van ez.

Mit gondolsz, mire figyelnek az emberek? Arra, hogy mit mondasz, vagy arra, hogyan mondod? Lehet, hogy hihetetlen számodra, de a verbális kommunikációnak még a mi kultúránkban is csak 7-10% jelentősége van. Tanfolyamainkon, ahol kellő hangsúlyt kapnak a nyelvi minták is, sokat foglalkozunk a maradék 90%-kal!

A rokonszenv, értelmezésünkben, tudattalan szinten létrejövő hasonlóság. Ha elkezditek figyelni a körülöttetek lévő világot nagyon sok ilyen önmagától meglévő hasonlóságot vehettek észre. Kutya és gazdája... Hasonló ritmusban sétáló szerelmesek. A pohár vagy cigaretta után egyszerre nyúló barátok. Elkezdheted figyelni magad. Nálad ez hogy működik?

Mielőtt bárki is a testbeszédre gondolna, szögezzük le, hogy ez nem az. A testbeszédről szóló könyvek értelmezik a mozdulatokat, a jó enelpés csatlakozik hozzájuk. Mit jelent a csatlakozás? Ha már megtapasztaltad a tudattalan szintű, azaz magától meglévő képességed, hogy érzékeled és átveszed mások viselkedési mintáit, akkor elkezdheted ezeket tudatosan is létrehozni. Át tudod venni valakinek a testtartását, gesztusait, mozdulatait, még akár a pislogását is. Miért tennéd? Mire jó ez? Próbáld ki! Változik-e ettől a kapcsolatotok?

Az a tapasztalatunk, ha kellő tisztelettel, nem feltűnően utánozva, átvesszük mások viselkedési mintáit (pl. pont úgy tartjuk a tollat, ahogy a másik; levesszük a szemüvegünket, amikor a másik; picit sóhajtunk, miután a másik nagyot sóhajtott, mi is felemeljük a hangukat, amikor a másik kiabál, stb.), ezáltal belépünk az ő világába és rokonszenvessé válhatunk számára.

Vannak-e olyan helyzetek az életedben, ahol ez hasznos lehet? Nem, biztosan nincsenek!!

Hol jön jól a rokonszenv? Az emberi kommunikáció bármely területén:

A rapport állapotban harmónia, egyetértés, nyugalom van két ember között. A jó hír az, hogy az itt bemutatott technikák segítségével percek alatt elérhető ez az állapot!

Először is hangolódj rá a partneredre! A hasonló a hasonlót szereti. Azokkal szeretünk barátkozni, akik valamennyire hasonlítanak ránk, egyezik az érdeklődési körünk, ugyanazokat a dolgokat szeretjük csinálni, vagy a világfelfogásunk, értékrendünk hasonló. Ezért a köztetek lévő kommunikáció kezdődjön az elfogadással!

Itt egy nagyon egyszerű technikát mutatunk be, a tükrözést. Ez azt jelenti, hogy amint találkoztok, elkezded visszatükrözni a mozdulatait, testtartását, gesztusait. Itt nem buta majmolásról van szó, valójában úgy kell tükrözni, hogy a partnered ezt tudatosan ne vegye észre, hanem tudatalatt érezze az összhangot köztetek! Biztosan megfigyeltél már párokat, vagy beszélgető embereket, hogy amikor elmélyülten társalognak egymással, akkor hasonló a testtartásuk, gesztusaik, sőt még a hangszínük is Valószínűleg tudattalanul tükrözik egymást, észre sem veszik ezt, csak az összhangot érzik egymás közt.

Most már tudod, hogy ezzel összhangot tudsz elérni, tehát tudatosan tudod alkalmazni ezt a képességet, amit eddig tudattalanul csináltál! Tehát, mint mondtuk, olyan finoman kell türközni, hogy a partnered tudatosan ne érzékelje! Először, főleg amíg nem vagy túl járatos a technikában, mindig csak egy jellemzőt tükrözz! Például először finom vegyél fel ugyanolyan testtartást.

Ezután tükrözheted a karok helyzetét, a fejtartást, a lábak helyzetét. Így könnyebbnek fogod találni a gyakorlást, ha fokozatosan kezded! Természetesen kirívó tulajdonságokat ne tükrözzünk! Beszédhibát, sántítást vagy hasonlókat nagyon illetlen lenne utánozni, és éppen ellenkező hatást érnénk el vele.

Mi mindent lehet tükrözni? Az alábbi felsorolásból kiderül:

  • testtartást
  • végtagok helyzetét
  • fejtartást, fejbólintásokat
  • gesztusokat
  • arckifejezést
  • mosolyt
  • hangszínt
  • hangmagasságot
  • hangsebességet
  • hangerőt

A rokonszenvteremtés egyik leghatékonyabb módja, ha átvesszük mások légzését. Mit is jelent ez? Nemcsak a verbális és non-verbális mintákhoz lehet csatlakozni, azaz átvenni a beszélő által használt kifejezéseket, mozdulatait, gesztusait, hanem lélegzésének ütemét is érzékelhetjük és kellő gyakorlat után, szinte pillanatok alatt át tudjuk venni azt.

Különösen olyankor hasznos ez, ha beszélőpartnerünk nagyon visszafogottan viselkedik, azaz alig gesztikulál, vagy túl nyilvánvaló lenne mozdulatait átvenni. A nyelvi minták ellesése eleinte nem túl könnyű, csak kellő gyakorlással válik automatikussá. Ha túl sok az átvehető minta, túl nagy a kínálat (hanglejtés, testtartás, sóhajtás, hangsúlyozott kifejezések, stb.) a legegyszerűbb a légzéssel kezdeni. Az a tapasztalat, ha sikerül a légzéshez csatlakozni, a többi minta közül automatikusan, külön figyelem nélkül „ránk ragad” néhány.

Nézzük hogyan működik az együttlégzés! Amikor eldöntjük, hogy akarunk valakinek a légzéséhez csatlakozni, ovatosan kezdjük el megfigyelni, hogyan is lélegzik. Bizony nagyon sokféle módon lehet lélegezni és ez nemcsak a tüdő nagyságától függ. Érdemes megismerni a saját légzés módját (melkasi, hasi) és ritmusát is, hogy tudjuk mi okozhat nehézséget. Egy ziháló, kapkodó légzéshez nem érdemes csatlakozni. Egyrészt azonnal észrevehető és lehet, hogy rossznéven veszik. Másrészt nem túl kellemes élmény.

Hogyan vegyük észre mások légzési mintáit? Van aki a mellkast figyeli, hogyan emelkedik és sűllyed. Ha csíkos vagy mintás ruhát visel valaki, az is segít. Vigyázat! Csak rövid ideig időzzünk itt... Van aki periferikus látását használja és a váll mozgását követi. Próbáljátok ki! Először barátaitokkal, ismerőseitekkel és csak ezt követően ismeretlenekkel.

Albéletet kerestem, és találtam egyet ami már a neten megtetszett. Úgy mentem oda, hogy minden NLP tudásomat bevetem, hogy megkapjam a lakást - előtte már egy párat elhappoltak az orrom elől. Negyedikként érkeztem aznap este és a tulaj, az ő szóhasználatával, megversenyeztett bennünket. Ahogy megérkeztem felvettem a testtartását, majd a hanghordozását és a gesztusait. Nem nyilatkozott a döntését illetően azonnal, de kb. fél óra múlva hívott, hogy enyém a lakás. Azóta már ebben a lakásban lakom és jól érzem magam.

Móré Margit moremargit [kukac] freemail.hu

Lehet, hogy nagyon furcsa lesz és azt gondolod, hogy ez őrültség, ilyet nem csinál senki. Pedig még a mai nap is vannak olyan távolkeleti kultúrák, ahol ez a hétköznapok része. Például Japánban az üzleti tárgyalások előtt együttlélegeznek pár percig a delegációk. Amikor a fehérember megjelent a szigetvilágban, a bennszülöttek elnevezték őket „együttlélegezni nem tudóknak”, mert azt vették észre, hogy sem egymással, sem velük nem lélegeznek együtt.

A tükrözés első fázisát, amiről eddig beszéltünk, csatlakozásnak hívjuk. Ha sikerült elég sok jellemzőt tükröznöd, és úgy érzed, egymásra vagytok hangolódva, akkor jöhet a vezetés! Ez azt jelenti, hogy finoman változtatsz valamit, például testtartást vagy hangszínt, és a partnered követni fog!

Ha eddig jól csináltál mindent, akkor most már ő fog tükrözni téged, méghozzá tudattalanul! Mire jó ez? Ebből egyrészt tudni fogod, hogy mennyire sikerült a tükrözés, mennyire van rád hangolódva a partnered. Másrészt befolyásolhatod az érzelmi állapotát is. Ha eddig szomorú volt, akkor változtathatod úgy a hangodat, arckifejezésedet, hogy vidámabb legyen. Egy nagyon egyszerű példa erre, amikor szomorú vagy, és rád mosolyog valaki, és ettől jobb kedved lesz. Ha sikeresen csatlakoztál a partneredhez, akkor könnyen a kívánt állapotba vezetheted így.

De ne hidd el az itt leírtakat! Próbáld ki, tegyél úgy, mintha igaz lenne! Figyeld a hatást, hogy tényleg egyezik-e az itt leírtakkal? Mit tegyél, ha nem úgy működik a tükrözés, ahogy kéne? Gyakorold! Az nlp-t nem lehet írásban megtanulni, alkalmazni, gyakorolni kell! Tartsd be a fokozatosság elvét, ne akarj mindent egyszerre tükrözni, hanem csak egy-egy jellemzőt egyszerre! Kísérletezz a vezetéssel is, ha jónak ítéled meg az összhangot.

Léteznek olyan módszerek, amelyekkel könnyen és gyorsan lehet változást elérni az élet bármely területén!

Csak kevesen tudják, hogy kipróbált és működő technikák segítségével hatalmas problémákat lehet hasznos erőforássá változtatni. Minden megvan benned ahhoz, hogy azzá válj akivé szeretnél! Díjtalan hírlevelünkben bemutatjuk az NLP-t, amivel mindez lehetséges!

Jelentkezésed a mindennapinlp.hu hírlevelére szól. Adataidat bizalmasan kezeljük, harmadik félnek nem adjuk ki! Mi sem szeretjük a kéretlen leveleket! A hírlevélrõl természetesen bármikor leiratkozhatsz.