NLP tanfolyam

Gondolatolvasás a szemmozgások segítségével!

Képre, hangra, vagy érzésre gondolsz éppen? Mindezt elárulja az, hogy éppen merre mozdul el a szemed.

Gondoltál-e már arra, hogy a szemmozgások mögött felismerhető törvényszerűség rejlik? Mert én nem. Bizony nagyon elcsodálkoztam, amikor kiderült, hogy mi mindent lehet észrevenni, amikor valakinek a szemmozgását figyelemmel kísérjük.

A legegyszerűbb a „lassú észjárású” emberek megfigyelésével kezdeni. Nekik ugyanis nemcsak a gondolataik lassúak, hanem a szemmozgásuk is és nemcsak a szemük mozog gondolkodás közben, hanem a fejük is követi szemmozgásuk irányát.

NLP szemmozgások

A „szokásos felépítésű”, jobbkezes ember szemmozgásának lehetséges irányai, így látjuk a velünk szemben lévőkön

A semmibe meredő tekintet is vizualizációt jelez, azonban az illető nincs tudatában, hogy mit lát, ezt nevezzük bambulásnak.

A fenti ábrát úgy értelmezzük, ha szemben állunk valakivel, és ő jobbra felfelé néz, akkor egy képre emlékezik, például a kedvesére/egy élményre/szobájára gondol.

A balkezeseknél általában fordított a felépítés. Náluk az emlékezett kép baloldalt van és az alkotott van jobboldalt. Ez vonatkozik a hangokra is. Ez azonban nem minden balkezesre igaz! Mindig ellenőrizzétek! Valahol olvastam, hogy a pireneusi baszkoknál nem érvényes a fenti ábra, de rajtuk kívül a legtöbb kultúrára igen.

Nem kell elhinni! Ellenőrizzétek!

Megtehetitek ezt nyíltan, ha valaki hajlandó 10-20 percet rászánni a felfedezésre.

Üljetek le kényelmesen egymással szemben! Egyikőtök legyen a kérdező, a másik legyen a felfedező. A kérdező tegyen fel egy kérdést, és figyelje a másik szemmozgását! A felfedező ne válaszoljon szóban a kérdésre, csak gondoljon a válaszra és bólintson ha megvan neki.

Emlékezett kép Alkotott kép Emlékezett hang Alkotott hang Belső párbeszéd Érzés

Ez a gyakorlat része a bevezető kétnapos tanfolyamnak. A gyakorlat előtt a tréner 1-2 résztvevővel bemutatja, hogyan is mozog szemünk. Majd a résztvevők kettes csoportokban megcsinálják a gyakorlatot. Megfigyelik, hogy bejön-e a „papírforma”. A gyakorlat után megoszthatjuk egymással élményeinket, és kérdéseket tehetünk fel az alkalmazással kapcsolatban

Amikor én először tanultam a szemmozgásokról, árgus szemekkel kezdtem el figyelni mindenkit.

Aznap este étteremben vacsoráztunk és megkérdeztük a pincért, hogy milyen bort ajánl az ételhez. Felemelte a tekintetét és a fejét is és lassan neki balra felnézett. Néha kicsit biccentet a fejével. Alig bírtam ki, hogy hangosan elnevessem magam. Még azt is láttam rajta, hogyan pásztázza végig a raktár polcait, hogy olyan bort tudjon mondani, ami van is a raktárban.

Léteznek olyan módszerek, amelyekkel könnyen és gyorsan lehet változást elérni az élet bármely területén!

Csak kevesen tudják, hogy kipróbált és működő technikák segítségével hatalmas problémákat lehet hasznos erőforássá változtatni. Minden megvan benned ahhoz, hogy azzá válj akivé szeretnél! Díjtalan hírlevelünkben bemutatjuk az NLP-t, amivel mindez lehetséges!

Jelentkezésed a mindennapinlp.hu hírlevelére szól. Adataidat bizalmasan kezeljük, harmadik félnek nem adjuk ki! Mi sem szeretjük a kéretlen leveleket! A hírlevélrõl természetesen bármikor leiratkozhatsz.